AJANKOHTAISTAJäävuorot alkaneet
24.08.2012


Jääkiekko
Kipinä pysyy hengissä

Orimattilan Petojen juuret ulottuvat alkuvuoteen 1967, jolloin joukko nuoria orimattilalaisia päätti perustaa jääkiekkoseuran harrastuksensa virallistamiseksi. Seuran perustajajäseniä olivat mm. Jorma Uimonen, Matti Rousi ja Ari Ahde, joista kaksi viimeksi mainittua tulivat pitkään kuulumaan Petojen edustusjoukkueen kantaviin voimiin mm. huoltoasemastaan sittemmin tunnetun Jaakko Uutun kanssa.

1970-luvulla jääkiekko oli jo vakiinnuttanut vahvan sijansa osana paikallista palloilukulttuuria. Petojen edustusjoukkueen kotiottelut kokosivat sankat katsojajoukot, ja kulkipa osa kannattajista mukana vierasotteluissa Petojen oman bussin kyydissä.

1970-luvun vahvat vuodet nostivat esiin myös puheet tekojään tai jopa jäähallin tarpeellisuudesta. Hanke ei kuitenkaan koskaan saanut riittävästi tuulta siipiensä alle, ja vähitellen jääkiekko koki ensimmäiset takaiskunsa. Edustusjoukkueen runko hajosi ympäri Suomen opiskelu- ja työpaikojen perässä. Junioritoimintaa jatkettiin vielä 1980-luvulla, mutta vuosikymmenen lopulle tultaessa toiminnassa oli ollut jo muutaman vuoden katkos.

Uuteen alkuun lähdettiin vuonna 1990 osana Kiekkoreippaan lähiötoimintaa. Jääkiekolla oli vahva sosiaalinen tilaus, ja jo muutaman säiden puolestaa otollisen talven jälkeen mukana toiminnassa oli jälleen noin sata aktiivista juniori-ikäistä harrastajaa. Petojen joukkueet olivat tuttu näky myös Hämeen alueen finaalipeleissä, ja Orimattilan poikia nähtiin myös ulkojääsarjojen aluejoukkueissa.

1990-luvun jälkipuolen lauhat talvet ja ulkojääsarjojen lakkauttaminen tiesivät uuden suunnan hakemista. Pedot alkoi harjoitella ja pelata Lahdessa jatkuvasti kutistuvin juniori-ikäluokin. Kauden 2004-2005 jälkeen oli lopulta tunnustettava realiteetit: ilman paikallisen jäähallin suomaa nostetta Petojen junioritoimintaa ei enää ollut mahdollista jatkaa taloudellisesti kestävin perustein.

Kipinää pitää silti yhä hengissä Petojen ns. harrastekiekkoryhmä, jossa on mukana monta 1990-luvun junioria ja muutama vanhempikin Peto-aktiivi. Joukkue on kuluvalla kaudella mukana AHL:ssä eli Asikkalan Hockey Liigassa vajaan kahdenkymmenen pelaajan rungolla. Jos olet kiinnostunut toiminnasta, kysy lisää Jyrki Vidgreniltä (040-775 8877; viki@netsport.fi). Vielä mahtuu mukaan!